logo

Hoe verloopt een lachsessie?

PDF
Print
E-mail
Geschreven door kbroodco
dinsdag, 05 augustus 2008 13:20
 
 
Een workshop 'lachen' duurt ongeveer een uur en bestaat uit drie delen: opwarming en ontspanning, lachbevorderende oefeningen en een afrondend moment rond de lach. Dit is zonder het napraten, want het sociale aspect nadien vinden wij een zeer belangrijke factor. Lachen opent deuren en brengt mensen dichter bij elkaar. Zoals Charlie Chaplin zei: "De kortste weg tussen twee mensen is een lach." 

Tijdens het eerste deel proberen we bewust te worden van onszelf, de omgeving, het hier & nu door ontspannings- en ademhalingsoefeningen. We maken onszelf en ons lichaam klaar om te lachen. Net zoals je in een relaxatieoefening tegen je lichaam zegt: "Ik wil me ontspannen." zeggen we nu tegen ons lichaam: "Ik wil lachen." De wil om te lachen is een essentieel onderdeel en daar werken we naartoe.

Tijdens het tweede deel gaan we ons concentreren op lachbevorderende oefeningen: we gaan onze eigen lach opnieuw ontdekken door middel van eenvoudige maar leuke oefeningen. De lachbevorderende oefeningen worden afgewisseld met ademhalingsoefeningen omdat lachen een zeer intensieve bezigheid is. Ik observeer tijdens een sessie mijn doelpubliek en pas mij oefeningen aan naargelang er meer behoefte is aan actie, relaxatie,... . Afhankelijk van de behoeften, geef ik meer directe of indirecte oefeningen op weg naar een lach. Het welbehagen van de deelnemers is voor mij zeer belangrijk.

Het laatste afrondende deel is een lachmeditatie of vrije lach: dan concentreren we ons gedurende een paar minuten op het lachen en de ervaringen die de mensen hebben na een sessie. Dit kan in de vorm zijn van een zeer intense lachbui, maar kan eveneens de vorm aannemen van een geleide visualisatie. Wat er leeft bij de groep en wat de groep nodig heeft als afsluiter zijn hierbij doorslaggevende factoren.

 
In mijn workshops gebruik ik allerhande technieken onder andere vanuit de lachyoga van dr. Madan Kataria, de HOPLA methode van Gerard Aerts en oefeningen uit de algemene clownerie. Wat voor mij primeert is de beleving van de deelnemers en hoe ik samen met hen op weg kan gaan naar een waardevolle ervaring in kader van het thema 'lachen' en 'blijdschap ervaren'. Er wordt niet geforceerd: de opbouw is uitnodigend en aangepast.  Interessante informatie over de omgeving, de cultuur en de reden van de workshop zijn zaken die ik graag in mijn workshop verweef. Ik geef eerder een workshop op maat dan een kant en klaar voorgekauwd patroon.

Mijn workshop is gebaseerd op het feit dat we niet hoeven te wachten tot er iets gebeurt om te lachen: we zorgen zelf dat onze lach naar bovenkomt. Het sociale en interactieve aspect is hierbij heel belangrijk: zien lachen doet lachen, horen lachen doet lachen! Eveneens maakt het lichaam weinig onderscheid tussen een gestimuleerde lach of een echte lach: dezelfde waslijst aan weldoende effecten - zowel lichamelijk als geestelijk - zijn het gevolg (stimuleert bloedsomloop, verlaagt bloeddruk, ontspant, massage voor het spijsverteringsstelsel, gemakkelijker relativeren,...). We streven zelfs niet naar een echte lach: wat komt dat komt. Het is leuk meegenomen als het gebeurt, maar niet het doel op zich. Lachen is loslaten, in het hier & nu zijn, stoppen met denken. Dat strookt niet met het streven naar een doel. Hoe minder je je 'best' doet, hoe beter het gaat.

Maar uiteraard is de hoofdreden omdat het ongelooflijk leuk is! Lachen kan je niet uitleggen - dat moet je doen!
 
 
Laatst aangepast ( zondag, 03 februari 2013 17:32 )