logo

Gezondheidsvoordelen

PDF
Print
E-mail
Geschreven door kbroodco
zaterdag, 31 januari 2009 22:49

 
 
 
Anti stress

Lachen ontspant de spieren. Het zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar alle organen en spieren in het lichaam. Lachen reduceert het niveau van de stresshormonen epineprine en cortisol in het lichaam.

Sterker immuunsysteem

Lachen helpt het aantal Natural Killer cellen in het lichaam te vergroten en de doses afweer-stoffen (immunoglobuline A) in het bloed te verhogen.

Goede aerobic oefening

Lachen stimuleert het hart en de bloed-circulatie. Lachen verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed. Tijdens het lachen inhaleer je namelijk meer zuurstof dan gewoonlijk. Dit heeft ook een positief effect op mensen met astma en bronchitis. Lachen zorgt voor een goede oefening van het middenrif en de buikspieren. Uit onderzoek is gebleken dat een minuut lachen gelijk staat aan tien minuten oefenen op een roeimachine.

Preventief en stimulerend

Lachen verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en ontspannend en lustverhogend werkt. Endorfine wordt ook wel het 'voel je goed hormoon' genoemd. Bij lachen wordt ook serotonine en dopamine aangemaakt, welke als antidepressiva in het lichaam fungeren. Lachen traint de gezichtsspieren. De huid wordt door een sterkere doorbloeding beter gevoed, blijft soepel (minder rimpels) en u krijgt een natuurlijke blos op uw wangen. Lachen masseert de inwendige organen, wat leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam. Lachen masseert de darmen en bevordert de stoelgang.

Sociale voordelen

Lachende mensen komen positiever en aantrekkelijker over. Lachen, ook in moeilijke situaties, brengt mensen dichter bij elkaar. Vaak dient het als ijsbreker en lucht het op. Lachen overwint remmingen en geeft zelfvertrouwen. Je leert relativeren en alles positiever te bekijken. Lachen is leuk. Je kan het overal doen en je hebt het altijd ‘in huis’. Lachen bevordert de creativiteit.
 
 
 
Laatst aangepast ( dinsdag, 24 februari 2009 10:40 )