logo

Spontaan versus gestimuleerd lachen

PDF
Print
E-mail
Geschreven door kbroodco
zaterdag, 28 februari 2009 15:40

 

Een veel gemaakte opmerking door lachyogaleken is dat een lach spontaan moet zijn, het moet vanzelf komen. Gestimuleerd lachen is geforceerd en onnatuurlijk. Not done.

 Is dit zo? Ik weet het niet.  Wat ik wel weet is dat een mens niet zelf beslist wanneer hij echt begint te lachen. Een spontane lach gebeurt gewoon: je hebt zelf niets in de pap te brokken. Het is een combinatie van allerhande factoren die er voor zorgen dat je plots een lachbui krijgt. Wanneer op een drukke druilerige grijze regendag  de wet van Murphy steevast aan je zijde heeft gestaan, heb je alvast weinig zin om in lachen uit te barsten wanneer er nogmaals iets verkeerd gaat. Het huilen staat je waarschijnlijk dichter dan het lachen. Wanneer je echter op een zonnige dag na een zalig uitstapje naar je favoriete plaats een kemel afschiet, zal je er hoogstwaarschijnlijk al sneller kunnen om lachen. En als het echt grappig is krijg je misschien wel de slappe lach.

Onze  echte spontane lach is iets wat je overkomt wanneer de omstandigheden zich daartoe lenen: een goede lachbodem creeërt een echte lach.

Dit is wat wij in de lachyoga doen: wij maken de omstandigheden geschikt om de echte lach uit te nodigen tot ons te komen. Wij zorgen enkel voor een vruchtbare bodem voor onze lach. Bij lachyoga staan we dus ook niet stil bij wanneer we nu echt lachen en wanneer we gemaakt lachen. De overgang gebeurt gewoon zonder bewuste tussenkomst. Of we nu echt lachen of gestimuleerd, het maakt ons weinig uit. De grens is zo vaag dat het ook geen zin heeft hierbij stil te staan. Soms is de spontane lach zover dat hij helemaal niet komt, soms hij zo dichtbij dat er als het ware geen scheidingslijn is. Je staat immers niet stil bij het moment waarop de echte lach er is: hij is er gewoon en dan zit je er ook volledig in. Sta je er wel bij stil dan is de kans groot dat hij snel verdwijnt... .

Ons denken verhindert het spontane lachen, lachen is iets wat je gewoon moet doen. Hij komt of hij komt niet, dus waarom niet gewoon proberen?

Alles wat we doen, is een uitnodiging om het te proberen. Niet om het te forceren. Wij houden het graag speels en plezant...

 

Laatst aangepast ( zondag, 03 februari 2013 16:03 )