logo

Lachyoga in een notedop.

PDF
Print
E-mail
Geschreven door kbroodco
donderdag, 26 maart 2009 21:51

 

 

Lachyoga is de kunst van het lachen zonder reden. 'Lachen zonder reden', een zin die al meermaals een vragende blik heeft doen ontstaan op onwetende gezichten. Wat wil dat zeggen, 'lachen zonder reden'?

Wel, tijdens een lachsessie – waar lachyoga beoefend wordt – wachten we niet op een reden om te lachen. We wachten niet tot ons hersenen een signaal van buitenaf krijgen dat ons tot een lach brengt. Gewoonweg omdat dit signaal - in de vorm van een mop, komische situatie, grappig voorval,... - lang op zich kan laten wachten. En het dus evenlang kan duren vooraleer we eindelijk eens kunnen lachen. En dit terwijl lachen zo leuk is en tal van gezondheidsvoordelen heeft, zowel lichamelijk als geestelijk

Bij lachyoga gaan we er vanuit dat we niet hoeven te wachten tot er iets gebeurt: in lachyoga sturen we zelf aan op 'lachen' en plezier. Wij eisen het recht op onze eigen lach op. Wij hebben het recht op speelsheid en gebruiken dat ook. In plaats van onze omgeving onze hersenen te laten aansturen, sturen wij vanuit ons eigen lichaam onze hersenen aan. Wij wekken van binnenuit de lach op. Lachyoga is fysiek vrij intensief: vanuit beweging en geluid gaan wij ons zelf klaarstomen om te lachen en speels te zijn. Vanuit 'plezier maken' en sociale interactie vergeten we voor even onze serieuze 'grote mensen wereld' en laten terug het speelse kind in onszelf toe. 


Door middel van een speelse houding, lachbevorderende oefeningen en ademhalingsoefeningen wekken we vanuit ons lichaam de zin om te lachen op. Fysiek is het even intens en gezond als een fitnessbeurt, mentaal brengt het ons in het hier en nu: we laten even de beslommeringen van alle dag los, genieten van het moment en leren vooral relativeren! Het regelmatig beoefenen van lachyoga bevordert het hele welzijn: door de beweging werken we aan de lichamelijke gezondheid en geestelijk staan we sterker omdat we sneller lachen en beter leren relativeren. Wij krijgen een meer speelse houding die het leven voor onszelf en onze omgeving aangenaam maakt… En daar plukken we uiteraard zelf de vruchten van.

 

Rest nog de vraag waarom we meer zouden proberen te lachen. Een eenvoudige reden is de tendens om minder te lachen in onze cultuur: zowel maatschappelijk als leeftijdsgebonden. Kinderen lachen veel meer dan volwassenen: tot 300 keer per dag! Terwijl een volwassene heden ten dage nog amper een vijftiental keer lacht. Ook dat laatste is geëvolueerd: in de jaren vijftig lachten volwassenen nog tot 50 keer per dag. Dus door op te groeien en ook door onze veeleisende maatschappij verleren we het lachen. Gelukkig kunnen we dit lachen opnieuw aanleren. Net zoals je ooit leerde fietsen en zwemmen en het jaren niet meer deed: aanvankelijk gaat het wat onwennig, maar al snel heb je de smaak te pakken en doe je het als vanouds.

 

Laatst aangepast ( zondag, 03 februari 2013 16:08 )