logo

Waarom meer lachen?

PDF
Print
E-mail
Geschreven door kbroodco
dinsdag, 05 augustus 2008 10:01
 
Charlie wonders
 
 
Een lachsessie brengt even veel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie. Volgens Dr. William Fry van Standford University (Californië - de V.S.), is één minuut lachen gelijkwaardig aan 10 minuten roeien op een machine. Lachen zet veel spieren in werking en veroorzaakt een zachte massage van interne organen, vooral op het niveau van de buik. Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag terwijl volwassenen nog amper 10 tot 15 keer per dag een lach op hun gezicht kunnen brengen.

Waarom moeten we meer lachen?

Lachen is in tal van opzichten heilzaam, zowel fysiologisch als psychologisch en zelfs relationeel.

1. Lachen is één van de meest doeltreffende antistressremedies. Het bevordert de bloedsomloop . Het is één van de beste spierontspannende middelen.

2. Lachen vermindert depressie, bezorgdheid en slapeloosheid

3. Lachen versterkt het immuun systeem. Volgens Dr. Lee S. Yuck van Loma Linda University (Californië, V.S.), draagt het lachen erbij toe om de niveaus’s antilichaamstoffen in het bloed te verhogen

4. Lachen is een gezonde fysieke oefening: een 20-minuten lachsessie brengt even veel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie.

5. Lachen vermindert hoge bloeddruk en het risico op een hartkwaal: medisch onderzoek heeft een duidelijke vermindering van de bloeddruk na 10 minuten van een lachsessie getoond. Het lachen bevordert hart- en bloedomloop waardoor de risico’s op klontervorming verminderen.

6. Lachen vermindert pijn: Tijdens het lachen worden in de hersenen stoffen zoals endorfines geproduceerd; dit zijn hormonen met pijnstillende eigenschappen die het teveel aan stresshormonen zoals adrenaline en cortisol verminderen.

7. Lachen verhoogt het zelfvertrouwen en de positieve stemming: de lachsessies staan mensen met gebrek aan vertrouwen toe om hun schuchterheid te overwinnen en zich beter te voelen. Wie in groep lacht, overwint zijn remmingen en na verloop van tijd word je een gezelliger en open persoon en krijg je meer zelfvertrouwen.

8. Interpersoonlijke verhoudingen: “lachen is de meest directe weg tussen twee mensen’ zei Charlie Chaplin.
Laatst aangepast ( zondag, 03 februari 2013 15:55 )