logo

Persoonlijk visie op lachen en speelsheid

PDF
Print
E-mail
Geschreven door kbroodco
dinsdag, 05 augustus 2008 10:08

 

 

Playful

Als je een mens doorheen zijn evolutie van kind naar volwassene volgt dan merk je dat heel wat zaken als het ware verdwijnen: het speelse gaat eruit, we worden serieuzer, concentreren ons op de 'belangrijke zaken' in het leven. Dit zijn ook zaken die van ons verwacht worden, eigenschappen die 'op prijs worden gesteld'. Als een hondje van Pavlov gaan we ons aanpassen aan de verwachtingen om ons heen. Terwijl een kind eerder moeite heeft bij de omschakeling van speels naar serieus, zo hebben wij volwassenen eerder moeite met onze 'au serieux' los te laten. We zitten als het ware vast in ons  wereldje van moeten en streven; oordelen en beoordeeld worden.

Kinderen 'moeten' niets van zichzelf en ook 'het streven' is veel minder belangrijk in hun leefwereld. Dergelijke zaken worden hen aangeleerd in de loop der tijd. Van nature leeft een kind in het NU: het heeft NU honger, het is NU boos, het huilt NU! En het maakt ook NU plezier met wat er in de omgeving aanwezig is. Dat laatste stuk is bij de volwassene vaak verdwenen. We genieten niet langer NU van de zaken omdat er geen tijd meer voor is. We zullen wel genieten... als er eens tijd voor is. Helaas is deze tijd er dikwijls niet meer. Of valt het ons zwaar te genieten op een gepland moment. Emoties laten zich immers niet plannen. Daarom is het leuker te genieten van hetgeen er is dan te streven naar meer en later. En is het leuker te genieten van speelsheid, deze te koesteren, te waarderen en te ontwikkelen.

Lachyoga is een heel efficiente manier om je speelsheid weer aan te wakkeren. Ik vergelijk lachyoga dikwijls met ontspanningsoefeningen. Wanneer mensen ontspanningsoefeningen aanleren doen ze dit niet omdat ze voldoende ontspannen zijn. Ze leren zichzelf ontspannen door welbepaalde technieken te oefenen. Dit om vanuit een gespannen ingsteldheid over te gaan naar ontspanning. Deze technieken gaan aanvankelijk moeizaam en kunstmatig omdat men het verleerd is te ontspannen.
Dit is net zo bij lachyoga: aanvankelijk kan dit kunstmatig en gestimuleerd overkomen. Dit terwijl wij opgegroeid zijn met het beeld dat een lach spontaan moet opkomen.
Niets is echter minder waar. Net zoals we het verleerd zijn te ontspannen, zijn we het veelal verleerd te lachen. En net zoals alles wat aangeleerd wordt, verloopt dit soms wat moeizaam en kunstmatig. Herinner je je nog hoe moeizaam die eerste stapjes gingen? Hoe lastig fietsen was? Hoe koppig die eerste letters waren?

Maar leren lachen en speelsheid zijnniet zo moeiljk: we hebben immers allemaal al ooit gelachen! Als kind deden we niets anders! We kunnen het dus herleren en herontdekken. En iets opnieuw leren gaat altijd veel sneller dan iets nieuws leren. Volhouden is dus de boodschap!

En zoals bij elk leerproces, kan een goede leraar wonderen doen: iemand die weet waar hij voor staat, die doorleeft is en die de theorie niet alleen als theorie verkondigt, maar ook zelf in het eigen leven toepast.

Speelsheid

 

Laatst aangepast ( maandag, 26 december 2011 10:53 )